Een makkelijk en heerlijk speltbrood

Recipe by Noortje ZoomersDifficulty: Easy
Voorbereidingstijd

1,5

uur
Rust tijd

1

uur
Tijd in de oven

40

minuten

Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met het bakken van brood of weinig tijd is brood bakken met gist een fijne manier. Door het gist heeft het een veel kortere rijstijd vergeleken met een zuurdesembrood. Gebruik maken van speltmeel geeft het brood meer smaak en het is tegelijkertijd veel gezonder.

Ingredients

  • 350 ml water, van 25-27 °C

  • 7 gr instant gist

  • 500 gr speltmeel

  • 10 gr zout

  • Wat heb je nodig
  • Mengkom

  • Weegschaal

  • Gietijzeren pan diameter 25cm

  • Wat is handig om te hebben
  • Een deeg schraper met ronding

  • Een rijsmandje

  • Een Deense deeg garde

Directions

  • Begin bij het mengen van het gist in water. Dit kan in een maatbeker of direct in de kom waar je alles in gaat mengen. Het is een belangrijke stap omdat je door het warme water het gist al iets activeert.
  • Na 5 minuutjes kan je alle ingrediënten met elkaar mengen in een kom, het water met daarin al het gist, het spelmeel en het zout. Het allereerste stukje mengen gaat het beste met een Deense garde of met een lepel.
  • Wanneer het deeg begint samen te komen kan je starten met mengen met je handen. Houd het deeg eerst nog in de kom en begin met 1 hand het deeg samen te brengen. Je zal merken dat het deeg nog erg plakkerig is, dan is het fijn om 1 hand schoon te houden.
  • Als het deeg nu echt tot een bol de kneden is en minder plakkerig wordt, kan je het op je aanrecht storten. Wanneer er deeg resten achterblijven in de kom is het fijn om hiervoor een kromme deegschraper te gebruiken.
  • Kneed nu het brood goed door. Het is belangrijk dat er beweging in blijft en wordt opgerekt. Druk met je dominante hand het deeg naar het aanrecht plat en vouw het deeg met je niet-dominante hand dubbel. Draai het deeg nu een kwartslag en herhaal deze beweging. Geen zorgen, op een gegeven moment krijg je hier een handigheid in. Doe dit voor zo'n 10 minuten.
  • Je zal na 10 minuten merken dat het deeg enorm is veranderd van structuur en het een glans krijgt. Na het kneden heb je waarschijnlijk enorm veel deeg aan je handen, een truc hiervoor is om een klein handje droge bloem te pakken en dit over het deeg op je handen te wrijven. Als het goed is valt het er makkelijk van af.
  • Nu je handen wat schoner zijn kan je de zo juist gebruikte mengkom licht invetten met olie. Ik verspreid het altijd met een keukenpapiertje, zo weet ik ook meteen dat het niet te vet is.
  • Nu ga je het deeg oprekken. Dit doe je om lucht te 'vangen' in het deeg, daardoor gaat het deeg nog beter rijzen. Leg het deeg voor je neer en met je handen aan de voor jou achterkant van de bol 'sleep' je zowaar het deeg naar je toe. Als het goed is glijd het deeg niet makkelijk maar creëert het spanning op het deeg. Draai het deeg een kwartslag en herhaal dit een paar keer tot de bovenkant van de bol gespannen voelt.
  • Leg de deegbol in de ingevette kom en dek deze af met plastic folie. Laat het deeg voor 30-45 minuten rijzen. Dit ligt aan de omgevingstemperatuur van het deeg. Is het een zomerse dag zal het deeg korter nodig hebben om goed te rijzen dan wanneer het winter is.
  • Breng het deeg na de eerste rijs nog een keer op spanning en laat weer 30-45 minuten rijzen.
  • Na de tweede rijs breng je het deeg nog een keer op spanning alleen leg je hem nu terug in een kom met een bebloemde theedoek erin of in een bebloemd rijsmandje. Laat het deeg nu nog een uur rijzen.
  • Tijdens de laatste rijs kan je alvast de oven voorverwarmen op 240 graden met je gietijzeren pan erin. Zo wordt deze goed heet en zal het brood beter bakken. Wanneer het uur rijzen voorbij is kan je brood de oven in.
  • Knip een stuk bakpapier horizontaal door de helft. Deze ga je gebruiken om het brood rustig in de pan te kunnen laten zakken. Leg de bol deeg met de onderkant naar boven in het midden van de bakpapier strook op het aanrecht. Snijd je deeg in, dit kan met een scheermesje of een broodmesje (deze snee moet dieper dan je denkt, ga er een paar keer langs zodat je echt een 'flap' creëert). Haal nu de pan uit de oven, en pak het bakpapier aan de twee uiteinde. Laat zo rustig het brood in de pan zakken.
  • Doe de deksel op de pan en zet het brood voor 20 min in de oven. Na de eerste 20 min haal je de deksel van de pan en zet je de oven terug op 220 graden. Zet het brood terug in de oven voor nog een andere 20 minuten.
  • Na de 20 minuten is je brood klaar! Haal de pan uit de oven en haal direct het brood uit de pan. Met behulp van het stuk bakpapier lift je het brood uit de pan. Laat het brood afkoelen op een rooster.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *