Super makkelijke franse madeleines

Difficulty: Easy
Voorbereidingstijd

1

uur
Baktijd

4 x 8

minuten

Voor mijn verjaardag kreeg ik een madeleines bakvorm, zo kwam mijn passie voor koken en bakken samen met de afkomst van mijn vriend (frans). Hij was als geen ander zo blij dat ik een keer madeleines kon gaan bakken, volgens hem zijn er namelijk geen goede te vinden in Nederland ;). Ik had meteen schrik want het eerste wat ik dacht was "dat zal vast niet makkelijk zijn, een franse lekkernij". Gelukkig was niets minder waar want de eerste keer waren ze direct goed gelukt!
Het enige wat je dus wel echt nodig hebt is een madeleines bakvorm. Ik ben enorm voorstander van vervangend bakgereedschap bedenken of googlen maar voor deze gaat dat helaas niet lukken. Het is ook handig om een spuitzak te hebben, het beslag is vrij dun en er wordt hoe dan ook geknoeid. Ik heb het alle keren wel gewoon met 2 lepels gedaan, en ook dat gaan natuurlijk helemaal prima.

Ingredients

  • 3 eieren

  • 140 gram fijne suiker

  • 1 eetlepel honing

  • 1 theelepel vanille-extract

  • ¼ theelepel zout

  • 175 gram bloem

  • 1½ theelepel bakpoeder

  • 150 gram boter, gesmolten

Directions

  • Meng de eieren, suiker, honing, vanille extract en het zout in een kom. Dit kan met een mixer maar lukt ook prima met een garde.
  • Wanneer het goed gemixt is, voeg de bloem en bakpoeder toe. Dit kan je er het beste doorheen spatelen. Als laatste voeg je de gesmolten boter toe.
  • Nu laat je het deeg een uur in de koelkast rusten. Denk de kom af met plastic folie zodat het niet uitdroogt. Wanneer je van plan bent een spuitzak te gebruiken kan je het deeg ook alvast hierheen doen voordat je het in de koelkast legt.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en vet de madeleine vorm in met boter.
  • Schep, of spuit wanneer je een spuitzak gebruikt, het beslag in de vorm. Doe deze niet te vol ze rijzen behoorlijk in de oven. Bak de madeleines 4 minuten en verlaag de temperatuur naar 200 graden, bak daarna nog 4 minuten tot dat ze goudbruin zijn.
  • Als het goed is kan je de madeleines zo uit de vorm wippen. Ik heb met dit recept uiteindelijk 41 madeleines kunnen maken, ik heb dit dus nog 4x herhaalt.
  • Verras je (franse) vrienden met deze enorme lekkernij!